Историјат

Храм светог великомученика кнеза Лазара почео је да се гради 2004 године.Благословом Епископа сремског Господина Василија,услед потребе парохијана,верног народа овог дела града Шида створени су услови да се започне са градњом.Одабрана је локација између парка и спортског центра.Многи су се радовали и помогли да се излије темељ овог велелепног храма.
Градњу храма је започео свештеник Петар Божић.
Услед вишегодишње паузе,делимично изградивши зидове храма створена је атмосфера и мишљење да ће се овај свети храм тешко довршити.
Почетком 2011 године за старешину храма постављен је свештеник Зоран Угрешић.Порту која је обрасла у корову несебичним залагањем је улепшао и вратио наду да ће се наставити са радовима.Међутим,благословом и мудрошћу Епископа Василија са 15 октобром 2011 године за старешину храма поставља свештеника Ђорђа Марића који је до тада службовао на парохијама у Хрватској,Товарнику и Шидским Бановцима(епархија сремска).Са задатим инструкцијама да се успостави поредак и редовна богослужења на молбу свештеника Ђорђа Марића да се изгради црква поред цркве у изградњи,која би сабирала народ.
Уочи св.Николаја мирликијског чудотворца 18 децембра Епископ Василије са свештенством и монаштвом освештао је новоподигнути храм посветивши га такође св.вмч.кн.Лазару.На тај начин народ је задобио наду и успоставио се богослужбени простор за окупљање и сабирање.Око организације изградње и у самој изградњи учествовао је народ парохије шидске и шире и такође великом помоћи блажене успомене упокојеног Архимандрита Гаврила(Марића),старешине манастира Привина Глава.
Обезбедивши све утваре ,богослужбене предмете и књиге овај храм је у потпуности фукционисао. Овај храм је и данас у богослужбеној употреби.

Поред овог храма пофигнут је и простор за сабирање народа у основи 9х4.5 метара са тоалетом и чајном кухињом,који је користио за окупљање народа после богослужења,окупљање хора,састанке са Извођачима,итд.
Услед компликоване сарадње благословом Епископа 2016 год.расписује се тендер за новог Извођача радова на храму.
Молитвама Пресвете Богородице Почајевске,чудотворне иконе која се налази у новоподигнутом храму,године 2017 покрива се храм ,,златним,,лимом,
који је на овај начин и овим лимом први покривен у Србији.Извођење ових радова припало је браћи у Христу настањем у околини Почајевске Лавре у Украјини.

Овај храм поседује три звона,од којих је највеће 2.5 тона (бимба).Треће и друго звоно је дар г-дина.
Сло бодана Обрадовића из Шида,бимба је дар архимандрита Гаврила са народом.
Столарију на светом храму је израдио Милан (Мића) Радовановић из Шида уз прилог народа.
Како би се у затвореном храму могло богослужити,по идеји свештеника Ђорђа Марића а уз свесрдну помоћ г-дина.Николе Стојковића из Шида,Драге Јовановића и Душка Јовановића из Бијељине и народа, израдио се монтажни иконостас и под у цркви.Године 2017 Епископ Василије у канонској визитацији крштава ћерке старешине храма и истог одликује чином протојереја.
Године 2018 излива се темељ за зграду цо.у којој се планира кухиња,тоалети,магацини и велелепна трпезарија.
Поред грађевинске делатности овај храм се уздиже и духовно.
Године 2019 у месецу марту благословом Епископа Василија и св.Атонске горе из свете Лавре манастира Хиландара донешена је чудитворна икона Пресвете Богородице ,,Неразрушива Стена“.Велики благослов за народ и овај свети храм.
Одлучношћу старешине храма,црквеног одбора,надзора радова инж.г-дина.Страхиње Ђаковачки из Сремске Каменице малтерише се храм изнутра и споља.Радова изводи г-дин.Ненад из Попинаца-Старе Пазове.Малтер за исто обезбедио је г-дин.Александар Савић испред своје фирме ,,Акф Колор,,из Шида.
Велики благослов и радост.
Господ када отвори пут, отвори и путеве.
Под у цркви од зеленог мермера је посебан.
2021 године се завршава летњиковац у порти храма,у ком се налазе и тоалети, кухиња, свештеничка канцеларија.

Година 2022 је посебна за узрастање овог светог храма.Круна и награда јесте пренос дела честице моштију св.вмч.кнеза Лазара из храма св.оца Николаја у Шиду у храм св.кнеза Лазара у Шиду.
Литијски,
достојанствено,уз присуство
Епископа Василија,свештенства,
монаштва,општинске управе,војске,осталих институција и удружења,народа који се сабрао са свих страна месеца јуна 18-19 пренеле су се свете мошти.Тог дана на Епископ Василије је заслужно одликовао старешину храма Ђорђа З.Марића највећим одликовањем у СПЦ., ношењем напрсног крста.
Свети Лазар је дошао у свој дом!
Мноштво исцељења пред светим моштима,иконама се догађа у овом светом храму.Многи су сведоци истих.
Свако ко дође у овај свети храм,радо се и враћа да остави бреме своје и да се напоји благослова и благодати.

Compare listings

Compare